Quinoa is erg geschikt om in verschillende recepten te verwerken, maar soms kun je best wat inspiratie gebruiken. Daarom vind je hieronder verschillende recepten met quinoa.
Pilav met quinoa
Voor 2 personen, bereidingstijd 30 minuten
Ingrediënten:
150 gram ongekookte quinoa
2 eetlepels pijnboompitten
3 eetlepels olijfolie
300 gram kipfilet
1 rode ui
250 gram winterpeen
3 eetlepels krenten
300 gram verse bladspinazie
Benodigdheden:
Was de quinoa en bereid deze zoals vermeld staat op de verpakking. Rooster ondertussen de pijnboompitten 3 minuten in een koekenpan zonder olie of boter. Laat afkoelen op een bord.
Snijd de kip in blokjes. Verhit de olie in een hapjespan en bak de kip in 5 minuten bruin. Snipper de ui en snijd de winterpeen in plakjes. Voeg de wortel en ui bij de kip en bak 5 minuten mee. Wanneer de quinoa klaar is meng je deze door de groenten en kip.
Voeg handje voor handje de spinazie toe, totdat deze is geslonken. Schep de rozijnen erdoor. Breng op smaak met zout en peper en garneer met de pijnboompitten.
Quinoa met geroosterde aubergine, spinazie en feta
Voor 2 personen, bereidingstijd 40 minuten
Ingrediënten:
150 gram ongekookte quinoa
1 aubergine
1 teentje knoflook
150 gram spinazie
40 gram feta
Olijfolie
Zout en peper
Benodigdheden:
Oven
Grillpan
Bakpapier
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet deze licht in met olijfolie. Snij de aubergine in blokjes van ongeveer 3 bij 3 centimeter. Meng in een kom de aubergine met 2 eetlepel olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de aubergine over de bakplaat. Rooster de aubergine ongeveer 20 tot 25 minuten (afhankelijk van je oven) tot deze zacht zijn. Haal halverwege de aubergine blokjes uit de oven en keer ze om met een spatel en zet ze weer terug in de oven. Terwijl de aubergine in de oven staat kun je de rest klaarmaken. Was de quinoa en bereid deze zoals vermeld staat op de verpakking. Verhit één eetlepel olijfolie in een koekenpan en doe hier de teen fijngehakte of geperste knoflook in. Vervolgens voeg je de spinazie beetje bij beetje toe tot deze begint te slinken. Als alles klaar is kun je de aubergine, quinoa en spinazie mengen in een kom. Breng op smaak met zout en peper. Verkruimel op het laatst de feta over de salade.
(Bron: recept van www.juliasalbum.com)
Quinoa met pittige gemarineerde biefstuk en courgette
Voor 2 personen, bereidingstijd 35 minuten
Ingrediënten:
150 gram ongekookte quinoa
1 courgette
50 gram rucola
2 biefstukjes
1 teentje knoflook
Parmazaanse kaas
1 eetlepel citroensap (vers of uit een flesje)
Rode peper of chiliflakes
Olijfolie
Zout en peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de courgette eerst in de breedte in tweeën en vervolgens in repen van ongeveer 1 cm breed en verwijder de zaadlijsten. Leg de courgettereepjes op een, met bakpapier bedekte, bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie overheen en wat peper en zout, meng het geheel. Zet de bakplaat 30 minuten in de oven tot ze bruin zijn, keer indien nodig halverwege. Het vlees marineren: Besmeer de biefstukjes met 3 eetlepels olijfolie, citroensap, rode chili in ringetjes, knoflook, zout en peper. Laat dit even marineren. Was de quinoa en kook deze zoals vermeld staat op de verpakking. Verwarm de grillpan en bak de biefstuk medium/rare, 2 a 3 minuten per kant. Laat 5 à 10 minuten rusten onder een stukje aluminiumfolie. Bewaar het vleesvocht om over de salade te schenken. Opmaak: Meng de quinoa met de courgette en wat olijfolie in een schaal en breng op smaak met zout en peper. Strooi de rucola er over heen. Snij vervolgens de biefstuk in reepjes en leg deze erop. Als je wilt kun je nog wat van het vleesvocht over de biefstuk sprenkelen. Om het af te maken maak je wat krullen van de Parmezaanse kaas met een kaasschaaf en leg deze op het vlees.
(Bron: recept deels uit Delicious food magazine)
Quinoa met spinazie en gehaktballetjes
Voor 2 personen, bereidingstijd 30 minuten
Ingrediënten:
150 gram ongekookte quinoa
250 gram champignons
150 gram spinazie (vers)
350 gram rundergehakt
1 ei
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gedroogde tijm
4 eetlepels paneermeel
75 gram feta
2 eetlepels pijnboompitten, licht geroosterd
½ bouillonblok
Olijfolie
Zout en peper
Bereidingswijze:
Meng het gehakt, ei, paprikapoeder, tijm, peper, zout en paneermeel door elkaar. Draai er balletjes van. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes gaar en mooi bruin. Was ondertussen de quinoa en bereid deze zoals vermeld staat op de verpakking en voeg het halve bouillonblokje toe aan het kookwater. Maak de champignons schoon en snij in vieren. Schep de gehaktballetjes uit de pan op een bord en bak nu in dezelfde pan de champignons bruin. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten. Let op, ze verbranden snel! Haal ze uit de pan.
Doe de quinoa in een grote kom en voeg de spinazie toe, roer goed door zodat deze wat slinkt. Schep de gehaktballetjes en champignons door de quinoa. Voeg naar smaak zout en peper toe. Maak het gerecht af met wat feta en de geroosterde pijnboompitten.
(Bron: recept van www.leukerecepten.nl)
Quinoa nasi goreng
Voor 2 personen, bereidingstijd 30 minuten
Ingrediënten/ benodigdheden:
150 gram ongekookte quinoa
2 eetlepels zonnebloemolie
120 gram spekblokjes
1 teen knoflook
450 gram bami/nasi groente
Rode peper of chiliflakes
½ theelepel gemalen komijnzaad
½ theelepel gemalen koriander
Zonnebloemolie
Lekker voor erbij:
Saté en pindasaus, atjar, sambal, gebakken ei, kroepoek
Bereidingswijze:
Was de quinoa en bereid deze zoals vermeld staat op de verpakking. Verhit de olie in een wok en bak de spekblokjes krokant, haal ze daarna uit de wok. Pers de knoflook. Fruit de knoflook, gemalen komijn en gemalen koriander kort in het bakvet van de spekjes. Voeg de bami/nasi groente toe, bak totdat ze gaar zijn, maar nog wel een beetje bite hebben. Vervolgens voeg je de quinoa en de spekjes toe bij de groente. Schep goed door elkaar. Lekker met bijvoorbeeld saté, een gebakken eitje, atjar, kroepoek en sambal.
Quinoa met rode bieten en ricotta
Voor 2 personen, bereidingstijd 20 minuten (in geval van ongekookte bieten is dit iets langer)
Ingrediënten/ benodigdheden:
150 gram ongekookte quinoa
500 gram rode biet (ongekookte of voorgekookt)
2 sinaasappels
1,5 eetlepel hazelnootolie of walnootolie
75 gram ricotta
2 eetlepel gehakte munt
1 kleine bak waterkers of veldsla
Zout en peper
Bereidingswijze:
Was de quinoa en kook deze zoals vermeld staat op de verpakking. Als je ongekookte bieten gebruikt, kook deze tot ze gaar zijn en pel de schil eraf. Snij de rode bieten in stukjes.
Pel beide sinaasappels en snijd het vruchtvlees in dunne plakken. Meng de sinaasappel met de olie.
Meng vervolgens alle ingrediënten in een grote kom en breng deze op smaak met zout en peper. Serveer de salade lauwwarm of koud.
Tip: Indien je de salade pas de volgende dag wilt eten, houd dan de sla apart.
(Bron: recept van Jamie Oliver)
Quinoa salade met gegrilde groente
Voor 2 personen, bereidingstijd 45 minuten
Ingrediënten/ benodigdheden:
150 gram ongekookte quinoa
Stevige sla (bijvoorbeeld romaine sla of little gem)
10 blaadjes munt
20 gram pijnboompitten
1 klein aubergine
1 rode paprika
45 gram groene olijven
1 teen knoflook
¼ tl chilipeper (uit molen)
50 ml olijfolie
Zout en peper
Bereidingswijze:
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten. Let op, ze verbranden snel! Laat afkoelen op een bord. Doe de blaadjes munt, de knoflook, chilipeper en olijfolie in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Was de quinoa en bereid deze zoals vermeld staat op de verpakking. Snijd de aubergines in plakken van een ½ cm dik, bestrooi met veel zout en zet apart. Halveer de paprika en maak schoon. Snijd in repen van ongeveer 2 cm. Bestrijk de paprika met de kruidenolie en grill deze in de grillpan zonder olie of boter mooie grillstrepen hebben en wat zachter zijn. Spoel de aubergine goed af en laat goed uitlekken. Smeer de aubergine in met de kruidenolie en grill deze. De gegrilde groenten even apart zetten.
Tijdens het grillen: spoel de quinoa goed af en kook deze zoals vermeld staat op de verpakking. Wanneer de quinoa klaar is doe je deze in een grote kom en meng deze met de olijven. Vervolgens meng je de gegrilde groenten en pijnboompitten door de quinoa. Breng op smaak met zout en peper. Snij de sla en meng deze door de salade, houd de sla apart wanneer je de salade de volgende dag wilt eten.
Quinoa salade met kip, munt, avocado en feta
Voor 2 personen, bereidingstijd 20 minuten
Ingrediënten/ benodigdheden:
150 gram ongekookte quinoa
250 gram kipfilet (in stukjes)
2 handje verse munt
1 avocado
50 gram feta
1 paprika
1 rode peper
120 gram spinazie (of meer als je wilt)
½ komkommer
Olijfolie
Zout en peper
Bereidingswijze:
Was de quinoa en bereid deze zoals vermeld staat op de verpakking. Verhit een wok met een eetlepel olijfolie en bak hierin de kip gaar.
Doe de spinazie in een kom. Snijd de paprika, rode peper, komkommer en munt in stukjes en voeg bij de spinazie.
Meng de quinoa en stukjes kip door de salade. Meng goed door elkaar. Snij de avocado en feta ook in kleine blokjes en strooi over de salade. Voeg naar eigen smaak nog wat zout en peper toe.
(Bron: recept van www.ilovehealth.nl)
Zomerse quinoa salade
Voor 2 personen, bereidingstijd 20 minuten
Ingrediënten/ benodigdheden:
150 gram ongekookte quinoa
Romaine sla
1 mango
5 cherrytomaatjes
Zwarte olijfjes
2 bosuitjes of sjalotjes
Zonnebloempitten
sap van 1 citroen
olijfolie en azijn
Bereidingswijze:
Was de quinoa en kook deze zoals vermeld staat op de verpakking.
Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan op laag vuur voor een paar minuten.
Snij de romaine sla in brede repen. Snij de bosuitjes en voeg die toe aan de sla. Snij de mango in blokjes. Tip voor het snijden van de mango: Snij de mango in tweeën langs de breedte van de pit, nu heb je één helft zonder pit. Snij vierkantjes in het vruchtvlees, duw nu vanaf de schil de mangoblokjes naar buiten. Je kan ze nu makkelijk lossnijden. Vervolgens haal je de pit uit de andere helft en snij deze op dezelfde manier.
Voeg de mango, cherry tomaatjes en olijven toe aan de sla. Meng de quinoa door de salade. Meng de olijfolie, azijn en citroensap en voeg deze toe aan de salade.
(Bron: recept van lisagoesvegan.com)
Quinoa salade van Herman den Blijker
Voor 4 personen, bereidingstijd 30 minuten
Ingrediënten:
300 gram ongekookte quinoa
1liter groentebouillon
1 pak knolselderij in blokjes
2 wortels, in grove stukken
1 courgette, ontzaad en in lange repen
1 sjalot, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
50 gram groene asperges, deel met de kopjes
150 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Olijfolie
Zwarte peper en zout
¼ bos platte peterselie, fijngehakt
Bereiding:
Was de quinoa en kook deze zoals vermeld staat op de verpakking, maar kook de quinoa in groentebouillon in plaats van water. Zet knoflook en ui aan in wat olijfolie. Zet vervolgens de andere groente wat aan in de pan in wat olijfolie. Doe wat kookvocht van de quinoa erbij. Giet de quinoa af en laat nog even staan met het deksel op de pan. Doe de quinoa bij de groente, roer goed door. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
Presentatie:
Verdeel het gerecht over vier diepe borden en strooi de Parmezaanse kaas erover. Garneer met wat fijngehakte peterselie
Tip: Je kunt het gerecht ook met kip of ander vlees maken
(Bron: Herman den Blijker in het AD)
Quinoa risotto met kip en champignons
Voor 2 personen, bereidingstijd 35 minuten
Ingrediënten:
150 gram ongekookte quinoa
1 ui
1 teentje knoflook
¼ tl chiliflakes
½ tl tijm (vers of gedroogd)
50 ml droge witte wijn
400 ml groentebouillon
150 gram kipfilet
200 g kastanjechampignons
100 gram wilde spinazie
50 gram Parmezaanse kaas
2 eetlepels bladpeterselie
Olijfolie
Bereiding:
Was de quinoa goed en laat uitlekken in een zeef. Breng 400 ml groentebouillon aan de kook. Snipper de ui fijn en pers de knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook samen met de chiliflakes en de tijm. Voeg de quinoa toe en bak deze even mee. Schenk de wijn er bij en laat verdampen. Schenk de bouillon er bij en laat zonder deksel op de pan in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar koken. Roer af en toe, voeg indien nodig wat extra water toe wanneer de quinoa te vroeg droogkookt. Hak de peterselie grof en zet even weg. Snij de kip in blokjes en bak deze in een andere pan bruin. Haal uit de pan en bestrooi met wat zout en peper. Snij de champignons in stukken en bak ook deze bruin. Rasp de Parmezaanse kaas. Wanneer de quinoa gaar is kun je de kipblokjes, champignons en de spinazie toevoegen aan de quinoa. Roer als laatste de helft van de peterselie en Parmezaanse kaas door het gerecht. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de quinoa met de rest van de peterselie en Parmezaanse kaas.
(Bron: koken met Jamie)
Quinoa met broccoli en varkenshaas
Voor 4 personen, bereidingstijd 25 minuten
Ingrediënten:
300 gram varkenshaas
275 gram ongekookte quinoa
500 gram broccoli
400 gram Japanse wokgroenten (zak)
1 eetlepel Ras el hanout (is een Marokkaanse kruidenmix, gewoon te koop in de supermarkt)
4 eetlepels olijfolie
2 uien, grof gesnipperd
Zout en peper
Benodigdheden:
Keukenmachine
Bereiding:
Bestrooi de varkenshaas met peper. Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie. Bak de varkenshaas in 12 minuten rondom bruin en vanbinnen rosé of naar wens gaar. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Hak in de keukenmachine de broccoliroosjes en -stelen tot fijne korrels.
Verhit in een hapjespan de laatste 2 el olijfolie. Bak de ui en de wokgroenten al omscheppend in 4 minuten beetgaar.
Schep de quinoa en fijne gemalen broccoli door de wokgroenten en voeg de ras el hanout toe. Breng op smaak met zout en peper. Schep de broccoli-quinoa op 4 borden, snijd het vlees in plakken en serveer erbij.
(Bron: recept van jumbo.com)
Quinoa salade met abrikozen, rucola en avocado
Voor 2 personen, bereidingstijd 25 minuten
Ingrediënten:
Voor de salade:
150 gram ongekookte quinoa
2 grote handen gemengde sla
75 gram rucola
1 blik kikkererwten
1 avocado
10 gedroogde abrikozen
Voor de dressing:
4 eetlepels olijfolie
Sap van 1 citroen
1 teentje knoflook
1-2 theelepels honing
1 handje bieslook
zout en peper
Voor de garnering:
Handje grofgehakte amandelen
Bereiding:
Spoel de quinoa goed af en kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Maak ondertussen de dressing: knijp de knoflook fijn, snij de bieslook fijn. Meng deze samen met de olijfolie, het citroensap en honing. Proef en voeg extra honing, zout en peper toe naar smaak en laat even staan. Spreid een bedje van sla uit op een grote schaal. Sprenkel 1/2 van de dressing hier overheen en meng. Snij de abrikozen in kleine stukjes en giet de kikkererwten af doe beide in een kom. Voeg vervolgens de gekookte quinoa met de rucola en in stukjes gesneden avocado toe. Doe ook hier 1/2 van de dressing doorheen, meng en breng op smaak met zout en peper. Verdeel deze salade over de schaal met sla. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen. Let op, ze verbranden snel! Strooi deze over de salade.
Tip: Indien je de salade pas de volgende dag wilt eten, houd dan de sla, rucola en avocado apart.
(Bron: recept van dehippevegetarier.nl)
Warme quinoa salade met geroosterde pompoen en feta
Voor 4 personen, bereidingstijd 50 minuten
Ingrediënten:
1 butternut (pompoen)
300 gram ongekookte quinoa
Snufje garam masala (specerijenmix, gewoon in de supermarkt te koop)
2 blokjes groenteboullion
1 sinaasappel
200 gram feta
80 gram (gepelde) amandelen
2 eetlepels kleine zwarte olijven
100 gram rozijnen
¼ bussel platte peterselie
Enkele takjes tijm
Olijfolie
Scheut (vloeibare) honing
Sesamolie
Zout en peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 200°. Snij de pompoen overlangs in twee, wees voorzichtig! Schep de zaadjes eruit en snij de pompoen in kleinere stukken die je gemakkelijk kan schillen. Snij het vruchtvlees tenslotte in grote dobbelstenen. Doe de blokjes pompoen in een braadslee. Sprenkel er een scheutje olijfolie over. Voeg zout, peper en een flinke scheut honing toe. Verdeel kleine takjes tijm tussen de stukken pompoen. Schuif de schotel in de oven. Rooster de stukken pompoen gedurende zo’n half uur. Controleer regelmatig en schep de blokjes pompoen af en toe om. Was ondertussen de quinoa en bereid deze zoals vermeld staat op de verpakking en voeg de 2 blokjes bouillonblokje toe aan het kookwater. Voeg een snuif garam masala toe. Houd een scheutje groentebouillon apart. Doe de rozijnen in een kommetje. Schenk er het scheutje hete groentebouillon over en laat ze wellen. Strooi de amandelen in een pan. Schenk er een klein scheutje olijfolie over. Rooster de amandelen terwijl je de pan regelmatig opschudt. Laat uitlekken op een vel keukenpapier. Kruid de gare quinoa met wat zout en peper. Schenk er een beetje sesamolie overheen. Pers de sinaasappel uit en doe het sap bij de quinoa. Meng alles goed. Schep de warme quinoa in een ruime serveerschaal. Hak de geroosterde amandelen grof en laat de rozijnen uitlekken. Strooi beide over de quinoa. Verdeel ook wat ontpitte kleine zwarte olijven over de salade. Hele grote olijven kun je vooraf grof hakken. Spoel flink wat platte peterselie en hak de blaadjes grof. Strooi de peterselie over de salade. Verwijder de tijm uit de braadslee met geroosterde pompoen en schep de stukken pompoen in de serveerschaal. Meng de warme salade voorzichtig. Snijd het stuk feta in dobbelsteentjes. Verdeel ze over de pompoensalade en serveer meteen.
Boer & Zus
Mookhoek 57
3293 AC Mookhoek
Als je met ons in contact wil komen zou je dan zo vriendelijk willen zijn om een email te sturen?
info@boerenzus.nl. We beantwoorden de mail elke dag.
Bellen kan eventueel ook naar 0638130370.
Kvk nummer 66008077
BTW nummer NL 8563.54.284 B01